Méh telep

A magyar gyáripar nyersanyagszükségleteinek fokozott ellátására Budapesten ismét összegyűjtik az alkalmas vashulladékokat. A „Vasnapok” munkáját és a beváltást több száz igazolványos gyűjtő, több ezer munkással végzi. A hulladék vasat ipartelepeink újra feldolgozzák.

Melléktermék és Hulladék Egyesülést, ismertebb nevén a MÉH telepeket 1950-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a nyersanyagban amúgy is szegény országban nagyobb támogatást kapjon a hulladék újrahasznosítás.

Erre nagy szükség volt, hogy az utópiát el lehessen érni miszerint Magyarország a “vas és acél országává” váljon. A MÉH telep kampányszlogenje sokak számára ismerősen csenghet: “gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!”. 1993-ban a létrehozott közel 200 MÉH telepet privatizálták, illetve a rendszerváltással egyidejűleg megjelentek Magyarországon a privát hulladékhasznosító vállalkozások is. Ekkor jelenik meg az Inter-Metal méh telep a piacon. Átvételi árak megtekintéséhez kattintson ide:

Újrahasznosítás ​

Az újrahasznosítás nem újkeletű tevékenység. Régészek ókori hulladéklerakók feltárásakor bizonyítékot szereztek arra, az emberek korábban is igyekeztek minél jobban visszaforgatni a keletkezett hulladékokat. Az első ösztönző esemény a második világháború volt, amikor a kormányok nagyszabású kampányolásba kezdtek a lakosság körében. A főleg fémhulladékok begyűjtésére fókuszáló kampányok célja az volt, hogy a háború magas nyersanyag szükségletét fedezni tudják. Azokban az országokban, ahol amúgy is nyersanyag hiány volt, a háború után sem fejeződött be ez az ösztönző kampány (pl.: Japánban).

Méh telepek létrehozása

A második nagy lökést az újrahasznosítás elterjedésében és fejlődésében az 1970-esévekben beköszönő energia költségek drasztikus megugrása hozta. Jó példa erre az alumínium gyártás: 95% energia megspórolható az előállításkor, ha hulladékalumíniumból dolgoznak. Az újrahasznosítás környezeti értékeket óvó eszméjének terjesztésében jelentős szerepe volt az újrahasznosítás szimbólumának (Mobius-szalag) nemzetközi bevezetése. Az újrahasznosítás egyre hatékonyabb művelése nem csak gazdaságilag fontos számunkra, hanem ennek segítségével tudjuk az emberiség ökológiai terhelését csökkenteni.

Az újrahasznosítás fejlesztése életbevágóan fontos, ha a kimerülő erőforrásainkat szeretnénk megóvni. Fenntartható fejlődés egyik kiemelkedően fontos eleme. Az újrahasznosítás hosszú távon fejti ki hatását. Végeztek egy tanulmányt ami rávilágított: az újrafeldolgozási viselkedés nem természetes emberi cselekvés. Csak tudatos odafigyeléssel lehet végrehajtani. Az emberrel veleszületett ösztön, hogy elsősorban a rövidtávú túlélésre koncentráljon , ami nélkülözhetetlen a váratlan krízishelyzetek megoldásához. Az úrhasznosítás eszméjének terjesztéséről készült tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy ezt a tudatos, nem magától érthető viselkedést leghatékonyabban az egyének szintjén, kis csoportokban lehet erősíteni. Fogjunk össze és tegyük élhetőbbé, tisztábbá környezetünket, szakítsunk az energiapazarlással! Ha cégénél, lakókörnyezetében újrahasznosítható hulladék keletkezik, jusson eszébe az Inter-Metal cégcsoport méh telepei, ahol folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk ezeket a nyersanyagokat visszaforgatni, környezeti értékeink megóvásának érdekében!

vas forgács rakodása fuchs rakodóval fémhulladék telepen

Válassza ki 5 méh telep közül az Önhöz legközelebb esőt és csökkentse szállítási költségeit!

 

Kedves lakossági beszállítók!

Az Inter-Metal csoport telephelyei július 15-ig nem vásárolnak lakosságtól hulladékot.

Köszönjük megértésüket!

 07.03 - 07.15 lakossági átvétel telephelyeinken szünetel

Scroll to Top