Mi történik a mobilommal ha odaadom?

Kezdőlap » Hulladékátvétel » E-hulladék átvétel lakossági ügyfeleinktől » Mi történik a mobilommal ha odaadom?

Hozzájuthat-e valaki a leadott mobiltelefonon tárolt adataimhoz?

Passzold vissza tesó!

Beérkezést követően a mobiltelefonok akkumulátorát eltávolítjuk, és típus szerint válogatva átadjuk a RE’LEM Nonprofit Kft-nak, amelyik gondoskodik hasznosításukról. A maradék telefontesteket kohászati újrafeldolgozásra az Umicore belgiumi üzemébe szállítjuk.

Hozzájuthat-e valaki a leadott mobiltelefonon tárolt adataimhoz?

Az Inter-Metal telephelyére történő beérkezést követően rövid időn belül eltávolítjuk a telefonok akkumulátorát, így jelentős mértékben megnehezítjük az adatokhoz való hozzáférést. A működésképtelenné tett készülékeket zárt tárolóhelyiségben őrizzük és a feldolgozóhoz – más elektronikai hulladékkal együtt – leplombált teherautóban szállítjuk. Hasznosításuk apró anyagszemcsékre történő aprítást követően speciális rézkohóban, 1300 C hőmérsékleten történő olvasztással történik.

Milyen fémeket nyernek ki a mobiltelefonok alaplapjaiból?

A mobiltelefonok gyártása során mintegy 40 féle fémet használnak fel, amiből 17 fém visszanyerésére van lehetőség a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológiát alkalmazó Umicore cég üzemeiben. Tekintettel a legtöbb fém rendkívül alacsony koncentrációjára, a feldolgozást követően a mobiltelefonokból visszanyert réz, arany, ezüst és palládium fémek értékét térítik vissza a beszállítók részére.

Milyen fémeket nyernek ki az akkumulátorokból?
A NiMH típusú akkumulátorokból nikkelt, a Li-ion akkumulátorokból kobaltot, nikkelt, rezet és lítiumot nyernek vissza.

A műanyagalkatrészeket is tudják hasznosítani?
Az Umicore antwerpeni rézkohójában a mobiltelefonok műanyagtartalma fűtőanyagként hasznosul, kiváltva egyúttal az olvasztáshoz szükséges redukálóanyagok egy részét is.

 

Kedves lakossági beszállítók!

Az Inter-Metal csoport telephelyei július 15-ig nem vásárolnak lakosságtól hulladékot.

Köszönjük megértésüket!

 07.03 - 07.15 lakossági átvétel telephelyeinken szünetel

Scroll to Top