Alu/italosdoboz újrahasznosítás hatékonyságának növelése az Inter-Metal Recycling Kft-nél

Az Inter-Metal Recycling Kft.  Alumínium italosdoboz újrahasznosítás  hatékonyságának növelésének fejlesztésére  pályázati támogatásban részesült. A támogatott projekt azonosító száma: VEKOP-1.2.6-20-2020-00317

A támogatás feltételesen visszatérítendő 91,33 millió forint – a támogatás intenzitása 70%.

Pályázatunk az egyre népszerűbb alufém italosdobozok feldolgozásához kapcsolódik. A pályázatot 2021 július 5.-én fejeződött be.

A fém dobozok népszerűségét a kereskedelmi forgalomban azok könnyű súlya, gyors hűthetősége, jó szállíthatósága, címkézhetősége indokolja elsősorban. Kihívás azonban a nagy mennyiségben keletkező, könnyű doboz hulladék gyűjtése és feldolgozása.  

Pályázatunk segítségégével megnöveltük a csepeli telepünk alumínium italos doboz hulladék feldolgozás hatékonyságát. A dobozok ömlesztve, vagy bálában érkeznek a telepre. Az ömlesztett dobozok, amelyek mennyisége a telepen eléri az évi 18 000 m3-t, a Liebherr homlokrakodó segítségével kupacolhatók hatékonyan. Eddig ilyen eszköz nem állt rendelkezésünkre a könnyű, de nagy térfogatú hulladék mozgatásához. A Sennebogen rakodógép a vásárolt italosdoboz nagybálák rakodásában nyújt segítséget, amelyek éves mennyisége kb. 500 tonna. Az átválogatott és újrabálázott hulladékot raklapra pántoljuk, és a beszerzett Linde emelővillás targonca segítségével rakodjuk a készáru raktárba, majd pedig a szállító járműre.

A fejlesztés segítségével biztosítani tudjuk, hogy a hulladékká váló alu italosdoboz akár 40 napon belül újra alumínium doboz termékként vegyen részt a körforgásban.

2021. évben elkezdtünk szállítani olyan feldolgozónak (Hydro-Speira), amelynek technológiája alkalmas arra, hogy alumínium italos dobozait 75%-ban hulladék dobozokból állítsa elő.  

Összességében a fejlesztés eredményeként a hulladék feldolgozást gyorsabban, hatékonyabban tudjuk immár végezni, amely lehetővé tette, hogy tovább növeljük üzletkörünket, beszállítói és vevői oldalon egyaránt. Ennek köszönhetően a legnagyobb italosdoboz felhasználóknak (sör és energiaital gyártók) tudunk hulladékgazdálkodási szolgáltatást nyújtani, növelve a hasznosított hulladékok mennyiségét.    

 

Kedves lakossági beszállítók!

Az Inter-Metal csoport telephelyei július 15-ig nem vásárolnak lakosságtól hulladékot.

Köszönjük megértésüket!

 07.03 - 07.15 lakossági átvétel telephelyeinken szünetel

Scroll to Top