Elfogadták a megújított elektronikai hulladékos direktívát

Az Európai Parlament elfogadta az elektromos és elektronikai berendezések hulladékairól szóló (WEEE) felújított direktívát. Az új célkitűzések közé tartozik az elektronikai hulladékok begyűjtési arányának emelése.
A tagállamok két megoldási lehetőség között választhatnak. Az egyik szerint a piacra kerülő elektromos és elektronikai berendezések mennyiségének 45% illetve 65%-ának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtéséről kell gondoskodni legkésőbb 2016. illetve 2019. év végéig. A másik változat a keletkezett hulladék 85%-ában határozza meg a 2019-ig elérendő begyűjtési célt. Néhány tagállam kérhet derogációt az irányelvből fakadó kötelezettségek teljesítésére, amennyiben szükséges infrastruktúra nem áll rendelkezésre, vagy az elektromos és elektronikai termékek fogyasztása alacsony.
Ez a célkitűzés is jelenősen hozzájárul az erőforrás-hatékonyság felfutásához a következő években.
A becslések szerint 2020-ra évi 12 millió tonnára nő az elektromos és elektronikai hulladék mennyisége, a 85%-os begyűjtési arány évi 10 millió tonna körüli mennyiséget jelent, tehát a mai évi 4 kg/fő kötelező begyűjtendő mennyiség 20 kg-ra növekszik.
Az új WEEE irányelv új eszközöket nyújt a tagállamoknak, hogy hatékonyabban küzdjenek az illegális export ellen. Jelenleg súlyos probléma, hogy úgy próbálják kikerülni az EU hulladékra vonatkozó szabályait, hogy legális használt elektronikai eszköz szállítmányként jelölik meg az illegális elektronikai hulladékokat. Az új direktíva kötelezni fogja a szállítókat arra, hogy vizsgálják meg, a szállítmányt és szolgáltassanak bizonyítékot a szállítmány természetéről, ha felmerül a gyanú, hogy hulladékról lehet szó. További előremutató intézkedés a nemzeti regisztrációk és jelentési kötelezettségek európai harmonizációja.
A direktívával kapcsolatosan a következő formális lépés, hogy még a következő Miniszterek Tanácsa is elfogadja a szöveget. (Forrás : ec.europa.eu )

 

Kedves lakossági beszállítók!

Az Inter-Metal csoport telephelyei július 15-ig nem vásárolnak lakosságtól hulladékot.

Köszönjük megértésüket!

 07.03 - 07.15 lakossági átvétel telephelyeinken szünetel

Scroll to Top